De-a lungul istoriei, medicii dentiști au folosit o varietate de metode pentru procedurile dentare, de la remedii pe bază de plante până la anestezice locale și oxid de azot, pentru a crea un mediu confortabil, propice și de încredere pentru pacient.

Grație tehnologiei din zilele noastre, frica de stomatolog a devenit istorie, deoarece prin utilizarea anesteziei dentare, medicul dentist poate stabili o relație de încredere și posibilitatea colaborării cu pacientul.

Anestezia dentară reprezintă o procedură prin care medicul stomatolog suprimă sensibilitatea nervoasă dintr-o anumită regiune prestabilită, cu ajutorul unei substanțe anestezice, injectată la nivelul maxilarului și al mandibulei.

Medicul stomatolog recomandă anestezia dentară în urma unui protocol bine stabilit. Pacientului i se va oferi un formular cu întrebări specifice, din care să rezulte adaptabilitatea organismului cu anestezicul, sau intoleranța acestuia față de substanța utilizată.

Deși riscul de complicații și reacții adverse este destul de mic, fiind o procedură uzuală în cabinetul dentar, există totuși posibilitatea să apară aceste efecte nedorite.

Se interzice vehement injectarea anestezicului în următoarele situații:

  • infarct miocardic cel puțin cu 6 luni înainte de intervenție
  • prezența unor tumori, afte sau stomatite în zona de injectare
  • în puseu acut și în inflamație efectul anesteziei este diminuat
  • alergii la substanța anestezică și/sau conservanții din anestezic (metabisulfiți)

Anestezia dentară își face efectul diferit în funcție de mai multe aspecte, dar în final, scopul este acela de a bloca transmiterea impulsurilor de-a lungul ramurilor nervoase (amorțirea zonei injectate).  Pe tot parcursul unei proceduri efectuate sub anestezie dentară, pacientul este conștient și poate comunica cu medicul dentist.

Durata anesteziei variază în funcție de cantitatea de substanță administrată, de greutatea pacientului și de starea de sănătate a acestuia. De asemenea, este posibil ca efectul anesteziei să se păstreze chiar și după ce medicul dentist și-a încheiat tratamentul stomatologic.

MITURI

-Nu este recomandat să mănânci sau să bei înainte de anestezia dentară-

Din contra. Este indicat, iar medicul chiar recomandă ca înainte de intervenție pacientul să mănânce și să se hidrateze. Din cauza emoției sau a temerii, există posibilitatea scăderii ușoare a glicemiei sau a calciului din sânge, iar o masă sănătoasă înainte de a te prezenta la cabinet nu poate decât să ajute.

Însă, este recomandat ca după intervenție, respectiv anestezie dentară, să nu consumi alimente cel puțin o oră, pentru a evita riscul de a-ți mușca obrazul.

-Cafeaua nu se poate consuma înainte de anestezia dentară-

Consumul de cafea înainte de anestezia dentară nu modifică efectul acesteia. Dacă procedura este executată în condiții sterile absolute, profesionalism, competență și minuțiozitate, atunci rezultatul nu are cum să fie decât unul de succes.

-Sub efectul anesteziei dentare pacientul nu mai simte nimic în zona injectată

Odată instalat efectul anestezic, medicul îsi poate desfășura activitatea în condiții optime, fără ca pacientul să simtă vreun disconfort.

 În concluzie, anestezia dentară este un pas revoluționar în industria medicinei dentare, prin care multe persoane își pot înfrânge fobia de stomatolog. Deși se prepară din diferite substanțe și există o varietate de anestezice, medicul dentist va ști pe care să ți-o administreze și în ce cantitate.

 

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.