Ce sunt cariile dentare?

Cariile sunt zone deteriorate permanent care se formeaza pe suprafata dura a dintelui (smalt, dentina, cement), si se dezvolta in mici deschideri sau gauri. Acestea sunt cauzate de o combinatie de factori: bacteriile din interiorul cavitatii bucale, gustarile dintre mese, consumul alimentelor/bauturilor ce contin zaharuri, dar mai ales, igiena dentara necorespunzatoare.

Caria este afectiunea dentara cu cea mai mare raspandire din intreaga lume. Daca este lasata netratata, aceasta se extinde, astfel tratamentul aplicat ulterior devine mai dificil, existand riscul de a pierde dintele.

Simptome

Caria dentara apare, de obicei, fara a cauza disconfort daca este in faza incipienta. Pe masura ce se dezvolta, pacientul incepe sa simta durere in jurul zonei afectate.

Cum putem recunoaste cariile dentare care se afla in zona incipienta?

  • Acestea sunt reprezentate de pete albicioase ce se regasesc pe suprafata dintelui, sau in zonele interdentare, semnificand demineralizarea smaltului.

Netratarea cariilor incipiente poate conduce catre urmatoarea etapa de transformare si degradare a zonei afectate; pata albicioasa devine maronie, iar din acest moment se pot simti efectele pe care le produce (durere, miros neplacut, sensibilitate la atingere, inflamare a gingiei, afectarea procesului de masticatie). Totodata durerea se poate agrava in momentul expunerii la cald, frig, sau consumand alimente ce contin zaharuri.

Tratament

Procesul de tratare al unei carii dentare este vast, incluzand mai multe forme de salvare a dintelui afectat. Asadar, tratamentul difera in functie de stadiul evolutiv al afectiunii dentare; in stare incipienta, medicul stomatolog va recurge doar la aplicarea unei solutii ce contine fluor cu rolul de a stopa procesul de demineralizare a smaltului.

In cazul in care caria ajunge sa produca excavatii dentare (lipsa stratului dentar), medicul stomatolog va curata zona afectata, si va reconstitui acea cavitate printr-o obturatie (plomba). In cazurile in care distructia este relativ mare, dar nu afecteaza pulpa dentara si structura de rezistenta a dintelui, acesta poate fi recontituit printr-o incrustatie.

Pe masura ce caria dentara progreseaza prin smalt si ajunge in dentina, poate afecta pulpa dentara (nervul). In aceasta situatie, este recomandat tratamentul de canal, in care medicul specialist endodont indeparteaza nervul deteriorat sau mort si obtureaza canalele, iar la finalul tratamentului endodontic dintele este refacut cu pivot din fibra de sticla si coroana de acoperire.

In cele din urma, in cazul in care dintele este atat de afectat de carie incat nu mai poate fi tratat, acesta trebuie extras inainte de a exista riscul ca infectia sa se raspandeasca in osul maxilarului.

Prevenirea cariilor dentare

Respectare unei igiene orale corespunzatoare este cea mai buna metoda de a preveni aparitia cariilor dentare.

Medicul stomatolog recomanda periajul dentar de cel putin 2 ori pe zi. Aliatii nostri in lupta cu aceste afectiuni dentare sunt periuta, pasta, apa de gura, ata dentara, dusul bucal etc.

Vizitele la medicul stomatolog ar trebui sa devina prioritare in viata noastra. Detartrajul efectuat periodic (din 6 in 6 luni), impreuna cu tehnica dentara de curatare profesionala a dintilor numita AIRFLOW, reprezinta un mod eficient de a scapa de placa bacteriana si petele inestetice de pe suprafata dintilor, si ajuta la prevenirea afectiunilor dentare.

Programeaza-te la o consultatie! 

programare online

 

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.