Stresul cotidian, problemele, grijile sau pur și simplu plăcerea de a fuma, ne condamnă să devenim prizonierii acestui viciu.

Deși majoritatea personalelor dependente de nicotină sunt conștiente ce riscuri implică consumul acestor substanțe, devin alarmați numai atunci când le este grav afectată sănătatea.

Fumatul ocupă prima poziție în clasamentul cauzelor majore de degradare a stării de sănătate și este un aspect important atunci când vine vorba despre igiena și estetica cavității bucale.

Nicotina, principalul factor responsabil pentru dependență, se depune pe suprafața dentară, cauzând apariția tartrului însoțit de pete închise la culoare. Însă colorațiile sunt doar o problemă estetică ce se pot curăța printr-o igienizare profesională. Sensibilitatea dentară, respirația neplăcută și tartrul sunt doar câteva dintre numeroasele probleme la care sunt expuși fumătorii.

Consumul excesiv al tutunului poate conduce către afecțiuni grave ale gingiei, iar bacteriile  pot acționa mult mai ușor într-un mediu slăbit, precum cavitatea bucală a unui fumător. Persoanele care fumează au mai multe șanse de a produce plăci bacteriene, ceea ce duce la alterarea gingiilor. Acestea sunt afectate deoarece fumatul cauzează o lipsă de oxigen în sânge, astfel încât gingiile infectate nu se vindecă, ci se transformă într-o afecțiune numită parodontită.

Însă cel mai periculos și important aspect este că fumatul reprezintă principala cauză care duce la dezvoltarea cancerului bucal cunoscut și sub denumirea de cancer oral sau tumoră malignă orală. Cancerul bucal este al șaselea cel mai frecvent cancer la nivel mondial. Tutunul de orice fel consumat excesiv crește apariția celulelor canceroase. Daca nu este diagnosticată din timp, această tumoră poate pune în pericol viața pacientului.

Cum putem preveni efectele nocive asupra sănătății provocate de tutun?

În primul rând, abandonarea acestui viciu este primul pas spre a diminua șansele dezvoltării plăcii bacteriene, și apariția afecțiunilor gingivale.

Control periodic la medicul stomatolog specialist ar trebui să devină un aspect prioritar în viețile noastre, în special în viața persoanelor dependente de tutun. Detartrajul este recomandat, în general, de două ori pe an, însă medicul dentist, în funcție de situația cavității bucale, poate recomanda mai multe soluții special concepute pentru fiecare individ în parte.

sursă foto: www.google.com

 

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.