fbpx

dinţi într-o zi

MIRCEA-NANU_Panorama-e1456733574289

ce presupune această tehnică?

Extracţie, inserare implant dentar, protezare imediată cu punte fixă – totul într-o singură zi. Numeroşi pacienţi, care sunt aproape de a ajunge fără niciun dinte sau sunt deja în această situaţie, îşi doresc o restaurare fixă, fără a mai fi nevoiţi să suporte proceduri de augmentare, ce presupun un timp de aşteptare mai îndelungat şi costuri suplimentare.

care sunt avantajele?

Unul dintre principalele avantaje ale acestei tehnici este reprezentat de factorul psihologic, deoarece pacientului, în aceeaşi zi, i se efectuează extracţii multiple, inserarea implanturilor, adiţie de os, acolo unde este cazul. În aceeaşi zi pleacă acasă cu lucrări noi, fixe.

P7010768-e1456733765232

Majoritatea pacienţilor pot beneficia de această metodă, atât cei care au de înlocuit un dinte printr-un implant, cât şi cei care au nevoie de punţi totale.      

Reprezintă soluţia cea mai rapidă pentru pacienţii care  sunt deja purtători de proteze mobile.               

În urma unei astfel de intervenţii, se reface fizionomia, se restabileşte funcţia masticatorie şi nu în ultimul rând, este vorba despre încrederea în sine şi reintegrarea în societate.

În anul 2007, alături de nume sonore cunoscute în implantologia mondială (Prof.  Dr. Ziv Mazor şi Prof. Dr. Adi Lorean), am efectuat în Israel o serie de cursuri intensive axate doar pe tehnica “Dinţi într-o zi”. Acest an a fost, pentru mine, un an de explorare în diverse domenii ale chirurgiei implantare. Am început să folosesc chirurgia ultrasonică ( aceasta este reprezentată de un aparat cu ajutorul căruia se pot face intervenţii asupra osului, care provoacă cea mai mică traumă, egală cu cea a laserului), astfel reuşind să îmi îmbogăţesc multitudinea de tehnici chirurgicale în domeniul adiţiilor osoase. Tehnica nu este una simplă, necesită o pregătire în prealabil, pentru ca totul să poată decurge normal în timpul şi după intervenţie. În acelaşi an am început cu cele mai uşoare cazuri, pacienţi cu proteză totală, care până seara aveau şi implanturile şi lucrările fixe în gură.

În ultimii ani a început să se răspândească această tehnică şi aici în România, fiind chiar “la modă”, dar sub diverse alte denumiri (Fast & Fixed, All-on-4, Implant dentar rapid). Din cauză că se face peste tot reclama la aşa ceva, pacienţii sună pentru a se programa DIRECT pentru această intervenţie, fără o consultaţie în prealabil la un medic chirurg.

Ceea ce ar trebui de fapt să întrebe un pacient ÎNAINTE de intervenţie sunt următoarele lucruri:

  • Cine are competenţa să efectueze această tehnică?
  • Este indicată această tehnică la pacienţii cu boală parodontală (Parodontoza)?
  • Ce rezultate îmi poate oferi această tehnică pe termen lung?

Răspunsurile sunt simple: doar un medic chirurg are competenţa necesară efectuării acestei tehnici,  deoarece în 97% din cazuri este nevoie de adiţie de os.

Medicul dentist generalist cu competenţă în implantologie (denumirea de medic “specialist implantolog” nici NU EXISTĂ, deoarece această specializare nu se regăseşte în cadrul rezidenţiatului, există doar specializare de “chirurgie dento-alveolară şi “chirurgie orală şi maxilo-facială”) NU ARE DREPTUL, conform Legii 95/2006 ART 14 privind Reforma în domeniul sănătăţii. Şi, după cum ştim cu toţii, statistic vorbind, unul din 3 implanturi are nevoie de o minimă adiţie de os. Imaginaţi-vă ce se poate întampla când medicul dentist generalist “specialist implantolog” îşi dă seama în timpul intervenţiei că ar fi nevoie de o adiţie mai mică sau mai mare de os… se opreşte şi vă trimite la cel care are dreptul să efectueze asemenea tehnică sau o face fără să aibă dreptul conform legii?

Referitor la pacienţii cu “parodontoză”, este foarte clar că, o asemenea intervenţie nu poate să ofere un rezultat bun pe termen lung, deoarece toate acele bacterii prezente în jurul dinţilor afectaţi îşi vor continua liniştite traiul în vecinatatea implanturilor, lucru care duce la pierderea acestora în aproximativ 5 ani.

Ceea ce ne interesează pe noi este să oferim o rezolvare rapidă şi eficientă, doar pacienţilor care dpdv medical au o stare de sănătate generală bună.

Pregătirea şi experienţa mea de peste 9 ani dovedesc faptul că tehnica “Dinţi într-o zi” se poate aplica doar în ANUMITE cazuri şi NU tuturor pacienţilor care îşi doresc acest lucru. Mulţi dintre pacienţii care ajung la noi au periimplantită, infecţii osoase şi periapicale, chisturi căpătate în urma unor intervenţii chirurgicale sau tratamente endodontice necorespunzătoare.

Trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte pentru a ajunge la rezultate optime pe TERMEN LUNG. Noi nu ne dorim să “reparăm” eşecurile altora, deşi avem frecvent astfel de solicitari, noi le propunem pacienţilor nostri cele mai bune variante de tratament, astfel încât să obţinem rezultatele dorite.

Prof.univ.dr. Horia Barbu

Medic primar chirurgie dento-alveolară, Coordonator Disciplina Implantologie orală

Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea Titu Maiorescu, București.

contactează-ne pentru a programa o consultaţie!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.