De ce este atat de importanta respectarea etapelor de vindecare si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi in tratamentul implanto-protetic?

Blog

Nerespectarea si grabirea etapelor de vindecare si osteointegrare modifica rezultatul final prin aparitia complicatiilor si duce, de cele mai multe ori, la scaderea ratei de supravietuire(durata de viata) a implantului pe arcada dentara care trebuie sa fie de cel putin 12-15 ani(dupa ultimele articole aparute in revistele de specialitate).

De ce este atat de importanta respectarea etapelor de vindecare si care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcurgi in tratamentul implanto-protetic?
"Majoritatea pacientilor cu edentatii totale sau partiale isi doresc sa beneficieze de implanturi dentare si lucrari protetice cat mai repede cu putinta, insa in peste 90% din cazuri edentatia atrage dupa sine o resorbtie osoasa ceea ce implica un plan de tratament elaborat. Etapele unui plan de tratament implanto-protetic sunt divizate astfel incat rezultatul final sa fie unul de succes pe termen lung. O prima faza consta in evaluarea pacientului din punct de vedere clinic si imagistic, prin efectuarea unui computer tomograf si realizarea unui plan de tratament etapizat. De ce etapizat? Pentru ca asocierea mai multor tehnici chirurgicale in aceeasi etapa de tratament duce, de cele mai multe ori, la depasirea potentialului local de vindecare al organismului prin grabirea proceselor fiziologice de reparatie ale zonei receptoare. Prima etapa a planului de tratament, in functie de cazul clinic, consta in augmentarea patului osos(aditie osasa) in vederea cresterii volumului osului in care vom insera implanturile dentare. Perioada de vindecare, reparatie  si formare a osului este in jur de 3-6 luni.                                                                                                            Aditia osoasa Dupa aceasta perioada cea de-a doua etapa consta in inserarea implanturilor. Perioada de vindecare si osteointegrare a implantului dentar este de aproximativ de 4 luni. [caption id="attachment_1053" align="aligncenter" width="292"]       Inserarea implantului[/caption] In etapa a treia, se realizeaza descoperirea implantului dentar si, dupa caz, daca este necesar, vom efectua mangementul tesuturilor moi(gingia) periimplantare prin mai multe tehnici(vestibuloplastie, “Roll flap”, “Pallaci finger flaps”). In aceeasi etapa cu descoperirea implantului se poate efectua amprentarea campului protetic in vederea realizarii unei lucrari protetice provizorii ce are rol de modelare a gingiei din punct de vedere estetic si functional din punct de vedere masticator. Durata de realizare a lucrarii protetice in laborator este de 1-3 zile. In cazul in care pacientul nu necesita aceasta lucrare protetica provizorie, dupa descoperire se insera in implant un bont de vindecare pentru o perioda de 2-3 saptamani.                                                                                     Descoperirea implantului dentar

Ultima etapa a planului de tratament  consta in amprentarea implanturilor si a tesuturilor moi inconjuratoare pentru realizarea lucrarilor protetice finale.                                                                                   Lucrarea finala

Nerespectarea si grabirea etapelor de vindecare si osteointegrare modifica rezultatul final prin aparitia complicatiilor si duce, de cele mai multe ori, la scaderea ratei de supravietuire(durata de viata) a implantului pe arcada dentara care trebuie sa fie de cel putin 12-15 ani(dupa ultimele articole aparute in revistele de specialitate)."  
Dr. Dan Referendaru
Medic stomatolog
Asis. univ. Catedra de Implantologie
Universitatea Titu Maiorescu
Doctorand in Stiinte Medicale