Fatetele dentare

Blog

Reprezinta la ora actuala tratamentul cel mai solicitat din arsenalul stomatologiei estetice. Cu totii ne dorim un zambet frumos, cat mai aproape de perfectiune-stiut fiind faptul ca in prezent se pune un accent tot mai mare pe notiunea de frumos si atractivitatea fizica considerate a fi in directa corelatia cu reusita profesionala, sociala si chiar sentimentala.

Fatetele dentare
 

Reprezinta la ora actuala tratamentul cel mai solicitat din arsenalul stomatologiei estetice.

Cu totii ne dorim un zambet frumos, cat mai aproape de perfectiune-stiut fiind faptul ca in prezent se pune un accent tot mai mare pe notiunea de frumos si atractivitatea fizica considerate a fi in directa corelatia cu reusita profesionala, sociala si chiar sentimentala.

Fatele ceramice s-au instaurat atat de repede si au devenit extrem de solicitate deoarece indeplinesc mai multe deziderate importante:

- sunt conservatoare fata de dintii  restanti

- desi sunt extrem de subtiri si casante prin rezistenta la flexiune a maselor ceramice, acest ansamblu fateta – dinte este foarte rezistent in timp

- din punct de vedere estetic  sunt cele mai solicitate metode de mascare a unor imperfectiuni dentare, ele imitand aproape perfect dintii naturali

La inceputul aparitiei lor in lumea stomatologiei, fatele erau contraindicate in numeroase situatii clinice datorita limitelor maselor ceramice. In prezent, indicatiile fatetelor s-au extins considerabil, fiind folosite cu succes in numeroase indicatii clinice precum:

--dinti cu discromii, in special la pacientii ce au folosit in copilarie tetraciclina sau au facut exces de fluor.

 -dinti cu fracturi sau ciobituri

-pentru inchiderea diastemelor ( strungareata) si tremelor (spatii)

-modificari de forma sau volum dentar

-mascarea dintilor devitali ce si-au modificat culoarea

O fateta dentara este confectionata dintr-o foita de ceramica sau oxid de zirconiu in laborator prin tehnologia CAD-CAM System. Aplicarea fatetei pe suprafata exterioara a dintelui se realizarea prin cimentare  sau adeziune cu compozit fotopolimerizabil.

Procesul de fatetare  se poate efectua in doua moduri:

 Prep –Este un procedeu ce implica slefuirea dintilor, fiind indepartat un strat de 0.3-0.8 mm din smaltul de pe suprafata externa a dintelui si din zonele laterale. Este indicat acest procedeu in cazurile in care dintii sunt voluminosi si aplicarea unor fatete fara prepararea ar creste  si mai mult volumul acestora.

No-Prep-Este un procedeu care nu necesita slefuirea dintilor in prealabil, fiind indicate in cazul unor dinti subtiri. Avantajul acestei metode este conservarea tesutului dentar.

Durata de viata a fatetelor este data de o cimentare corespunzatoare si de tehnica de realizare ideala atat in cabinet cat si in laborator, dar si de contributia pacientului in ceea ce priveste igiena dentara.

Fatetele dentare nu necesita o intretinere speciala, in afara de rutina zilnica alcatuita din periaj  si folosirea atei dentare sau a dusului bucal.