Implanturile dentare vs protezele dentare
Există diferențe care trebuie luate în considerare pentru a include nivelul de confort, nivelul de încredere, costul și durabilitatea:
Confort
De-a lungul timpului, țesuturile și osul tind să se micsoreze și să se retragă, lăsând proteza dentara cu o formă înfundată, ceea ce duce la disconfort și iritabilitate. Această instabilitate poate cauza iritații ale gurii și iritații ale gingiilor. Deoarece gingia și osul vor continua să se micșoreze, protezele dvs. vor trebui să fie ajustate în mod continuu.
Deoarece palatul dumneavoastră este acoperit cu proteze superioare, acestea au, de asemenea, o tendință de a afecta gustul alimentelor. Pe de altă parte, implanturile dentare sunt permanente, extrem de funcționale și foarte naturale. Implanturile dentare oferă, de asemenea, aceeași forță masticatorie ca a dintilor naturali și nu interferează cu gustul alimentelor.
Incredere
Deoarece protezele dentare tind să alunece, aceasta vă limitează capacitatea de a mânca și de a vorbi. O persoană cu implant dentar, nu trebuie să se teamă de astfel de momente jenante. Implanturile plasate corect sunt stabile și funcționează la fel ca rădăcinile dintelui natural.
Cost
Protezele pot fi fabricate rapid, sunt durabile și costă mult mai puțin decât implanturile dentare. Cu toate acestea, in timp absorbtia osoasa si retractile gingivale, provoaca dificultate in vorbire si in masticatie, in acest caz sunt necesare drumuri suplimentare la medicul dentist pentru ajustări periodice și înlocuirea protezelor.
Implanturile dentare pot reprezenta o investiție majoră, deoarece acestea costă mai mult inițial, dar protezele fixe pe implanturi și implanturile nu necesita ajustari, permițându-vă să aveți dantura fixa, mai degrabă decât detașabila, și să aveți o capacitate semnificativ mai bună a masticatiei.
Implantul dentar este un tratament potrivit pentru orice vârstă. Este recomandat atât în cazul pacienților tineri, care trebuie să înlocuiască doar un dinte, fără să-i afecteze pe cei sănătoși, cât și în cazul pacienților de vârsta a treia, care au nevoie de mai multe implanturi.
Implanturile dentare vs puntea dentara
Puternic și stabil, un implant dentar inlocuieste un dinte pierdut, astfel încât, arata, se simte, se potrivește și funcționează ca un dinte natural.
Lasand spatii goale în gură in urma pierderii unuia sau mai multor dinti, poate crea probleme de sănătate suplimentare, cum ar fi pierderea și deteriorarea osului maxilar. Atunci când nu este utilizat pentru a susține un dinte natural, osul maxilar se deteriorează, pierde puterea și fermitatea.
Implanturile dentare sunt singura opțiune de restaurare dentară, care păstrează și stimulează osul natural. Protejeaza dintii sanatosi.
Plasarea unui pod deasupra unui dinte sanatos pentru a inlocui unul deteriorat inseamna deteriorarea acestuia.
Implanturile dentare sunt amplasate in locul in care a fost radacina dintelui deteriorate, fara a afecta dintii sanatosi.
Pentru a efectua o punte dentara este necesara slefuirea dintilor vecini. In aceasta privinta, implanturile dentare au un mare avantaj eliminand necesitatea slefuirii dintilor vecini. Mai mult, implanturile ofera coroanelor sau puntilor un suport independent; in acest fel, lucrarile care se sprijina pe implanturi nu vor exercita presiuni suplimentare asupra nici unui alt element din cavitatea bucala.
Puntile dentare se sprijina exclusiv pe dinti naturali. Dupa preparare, acestia vor ramane sub punte; in consecinta,
dintii stalpi vor continua sa fie susceptibili la carii si afectiuni gingivale.
In cele mai multe situatii, implanturile dentare sunt solutii mai eficiente in inlocuirea dintilor lipsa in comparatie cu puntile clasice. Totusi, solutia finala va depinde de bugetul si preferintele pacientului, stilul acestuia de viata precum si timpului pe care este dispus sa-l sacrifice pentru tratamentul in cauza.
Dr. Dan Referendaru
Asist. Univ. Catedra de Implantologie
Universitatea Titu Maiorescu
Doctorand in Stiinte Medicale