Sanatatea noastra este mai presus de orice, de aceea trebuie sa acordam o importanta deosebita detaliilor intr-un cabinet stomatologic, mai ales cand este vorba de sterilizare.
Vizita la medicul dentist te poate lasa cu sechele pe viata.
Studiile recente arata ca 3 pacienti din 10 se imbolnavesc de hepatita C din cabinetele stomatologice.
Pentru a preveni acest risc este bine sa cunosti cateva reguli esentiale privind procesul de sterilizare dintr-un cabinet stomatologic.
- La intrarea intr-un cabinet stomatologic este obligatoriu sa ai la dispozitie protectie speciala pentru incaltaminte pe care o utilizezi pana la terminarea vizitei
- Toate manerele aparatelor din cabinet sa fie acoperite cu o folie speciala si inlocuita dupa fiecare pacient
- In timpul unei consultatii sau interventii stomatologice, medicul trebuie sa poarte masca si manusi sterile pe care le schimba dupa fiecare pacient
- Instrumentarul folosit trebuie sa fie intr-un ambalaj steril si deschis in fata pacientului
- Dupa fiecare pacient unitul stomatologic si accesorile acestuia trebuie sa fie dezinfectate cu solutie speciala
Deşi procedura de sterlizare în România nu este atât de strictă, în Clinica Dr. Barbu, instrumentarul este sterilizat în 2 pungi de plastic pentru a preveni orice perforaţie a pungii şi pentru a menţine sterilizarea în condiţii optime, astfel cum cere legislaţia din vestul Europei. Termenele de expirare a sterilizării sunt respectate cu stricteţe, aparatul de sterilizare este înlocuit din 3 în 3 ani, deşi el este încă funcţional. Atât medicii, cât şi asistentele poartă pe parcursul întregii intervenţii mănuşi sterile pe care le schimbă după fiecare pacient, toate mânerele aparatelor, care sunt atinse în timpul intervenţiei, fiind acoperite cu o folie specială.
În Clinica Dr. Barbu, sterilizarea se ridică la standarde mult superioare celor normale, deoarece Prof. Univ. Dr. Horia Barbu a introdus în medicina dentară tehnici de sterilizare, tehnici de manipulare şi gesticulaţie intraoperatorie, aprofundate pe parcursul multor ani în chirurgia ortopedică, în sălile de operaţie de ortopedie. Este unanim recunoscut faptul că, în chirurgia ortopedică, sterilizarea se face la cele mai înalte standarde şi trebuie să ştii cum să o menţii pe parcursul întregii intervenţii.
Pentru a nu te expune nici unui risc in ceea ce priveste procedurile de sterilizare si igiena, solicita medicului stomatolog cat mai multe informatii despre procedurile de sterilizare a instrumentarului folosit. Respectarea normelor de sterilizare si igiena nu este o optiune, ci este ceva indispensabil.