Ce este parodontoza?
Parodontoza - se refera la imbolnavirea parodontiului marginal-aparatul de sustinere a dintilor in oasele maxilare. Factorul determinant care duce la aparitia acestei afectiuni dentare este placa bacteriana, astfel daca nu exista o igiena orala corecta, bacteriile isi incep actiunea distructiva asupra tesuturilor dentare si a gingiilor. Boala are în general o evoluție cronica, dar este agravată de tutun, consumul de alcool, tartru dentar, igienă bucală defectuoasă.
Exista si factori generali de sanatate care contribuie la instalarea acestei boli, cum sunt:
- o anumita predispozitie ereditara
- tulburari endocrine si ale sistemului nervos
- diabet
Persoanele care au in familie un istoric de parodontoza sunt mult mai predispuse la imbolnavire si de aceea se recomanda sa se prezinte la medic din timp, pentru controale regulate ce pot preveni sau chiar trata afectiunea inca de la primele semne.
Care sunt simptomele parodontozei?
Parodontoza in stagiile ei primare prezinta putine semne si simptome, dar pe masura ce aceasta boala progreseaza se vor remarca schimbari importante la nivelul cavitatii bucale cum ar fi:
- mâncărime gingivală
- retracție gingivală
- senzații de disconfort gingival
- sângerare gingivală
- infecții și abcese paradontale
- miros neplăcut al gurii
- mobilitate crescuta a dintilor sau chiar pierderea acestora
Paradontoza este o boala imprevizibila , poate sa apara in episoade, cu semne si simptome severe ce alterneaza cu perioade in care pare ca evolutia sa este una buna sau cu semne care indica ca aceasta ar fi disparut complet. Exista si forme agresive ale paradontozei ce pot afecta si persoane tinere cauzand deteriorari rapide ale dintilor si gingiilor.
Cum prevenim sau tratam parodontoza?
Igiena este un element esential in prevenirea aparitiei acestei afectiuni dentare. O igiena completa consta in periajul dentar de 2 ori pe zi (dimineata si seara), folosirea atei dentare si a apei de gura dupa fiecare masa.
Un rol foarte important il au vizitele periodice la medicul stomatolog, astfel parodontoza poate fi detectata la timp, inca de la primele semne. De asemenea, indepartarea placii bacteriene si a tartrului prin detartrajul profesional este indicata o data la 6 luni.
Un alt factor important in prevenirea parodontozei consta intr-o alimentatie sanatoasa. Din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească cerealele integrale, legumele, fructele şi alimentele sărace în grăsimi şi sare. Laptele şi produsele lactate ajută la îndepărtarea zaharurilor din cavitatea bucală şi protejează împotriva plăcii bacteriene
Daca deja suferim de aceasta afectiune dentara, tratamentul include intervenții de mică chirurgie parodontală (chiuretaj parodontal), care urmăresc sterilizarea și desființarea pungilor parodontale. Chiuretajul parodontal este procedura de baza in tratamentul bolilor parodontale si cu un prognostic favorabil chiar si in cazurile avansate.
Nu uita de vizita periodica la medicul stomatolog, sanatatea dintilor tai este importanta!
Programeaza-te acum pentru o consultatie:
Programare online