După o evaluare a danturii, medicul dentist poate recomanda aplicarea incrustației dentare pe unul sau mai mulți dinți, cu condiția să nu fi fost afectată camera pulpară (nervul dentar) în urma tratării cariilor. Deoarece un dinte care a fost destul de afectat de caria dentară încăt obturația fotopolimerizabilă (plomba) nu mai poate fi de folos, dar nu atât de afectat încât să se aplice o coroana dentară, medicul stomatolog recomandă incrustația dentară.

 

Incrustațiile sunt reconstrucții protetice, ce au rolul de a reda dintelui aceeași duritate și rezistență asemănătoare cu cele ale unui dinte natural. O încrustație se aseamănă cu obturația coronară fizionomică (plomba), se utilizează în același scop, diferențiindu-se prin faptul că obturația se realizează în cabinet, de către medicul dentist, într-o singură ședintă, iar incrustația se efectuează de către tehnicianul dentar în laborator, în urma unei amprente luate de medicul stomatolog în cabinet,  și poate fi confecționată din diverse materiale: zirconiu, ceramică, compozit sau aliaj.

Deși incrustația dentară se realizează în mai multe ședințe, rezultatul final al lucrarii protetice este deosebit. Pe lângă avantajul estetic, materialul din care este confecționată incrustația nu conține metal, iar cu ajutorul culorii translucide redă dintelui aspectul natural.

 

Incrustațiie sunt de doua tipuri:

  • Incrustația inlay este o piesă de reconstrucție dentară care poate reface 1, maxim 2 pereți ai unui dinte (un perete interdentar și unul ocluzal).
  • Incrustația onlay reface, spre deosebire de incrustația inlay, și un perete lateral vestibular sau oral al dintelui, reușind astfel să refacă între 2-4 pereți ai unui dinte. Incrustația onlay acoperă o o suprafață mult mai mare, însă nu integral precum o coroană dentară

 

 

Care este procesul de aplicare al incrustațiilor?

În urma etapei de evaluare a danturii și a stabilirii acestui tratament, medicul stomatolog va îndepărta complet toate țesuturile dentare afectate de carie, va finisa în mod pedant smalțul și dentina, apoi va lua amprentă întregii cavități orale. Mulajul va fi trimis apoi către tehnicianul dentar pentru a confecționa incrustația personalizată. Pacientul se va prezenta ulterior la cabinet pentru a i se fixa lucrarea protetică finală cu un material compozit de cimentare.

 

 

Beneficiile incrustațiilor dentare:

  • se integrează perfect în armonia cavității bucale, au un aspect natural și sunt considerate cele mai longevive și mai estetice restaurări protetice dentare;
  • rezistența în timp este comparabilă cu cea a coroanelor dentare din ceramică;
  • șansa apariției cariilor secundare este infimă;
  • incrustațiile inlay oferă o sigilare marginală mult mai bună, sunt mai ușor de curățat, iar stabilitatea coloristică și rezistența sunt net superioare.

 

Pentru a adapta ocluzia și a menține confortul sporit, se recomandă controale periodice la medicul stomatolog.

 

sursă foto: www.google.ro

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.