Osteoporoza este o afecțiune a sistemului osos, care se manifestă prin reducerea densității minerale osoase. Implantul dentar are același succes la pacienții diagnosticați cu osteoporoză ca și la pacienții care nu suferă de această boală.

Majoritatea pacienților care suferă de osteoporoză sunt asimptomatici. De obicei, această afecțiune se descoperă întâmplător (atunci când nu este dignosticată de medicul endocrinolog), în urma unui traumatism din care rezultă fractura.

Vestea bună este că osteoporoza afectează în mai puțină măsură oasele cavității orale și nu este o contraindicație în procesul de inserare a implanturilor dentare.

 

 

O foarte mare problemă o constituie însă medicația recomandată pentru încetinirea evoluției progresive a acestei boli (tratamentul cu bifosfonați) ceea ce, intr-adevăr, reprezintă o contraindicație, efectul advers fiind osteonecroza de maxilar sau de mandibulă indusă de bifosfonați. Acest tratament poate fi administrat pe cale orală sau intravenoasă.

Este nevoie, în mod obligatoriu, înainte de a se interveni chirurgical asupra unui pacient care urmează un tratament cu bifosfonați pentru osteoporoză, de indeplinirea anumitor criterii și efectuarea unei serii de analize specifice, pentru a evita osteonecroza de maxilar.

 

În concluzie, pentru un rezultat favorabil, medicul chirurg trebuie să stabilească de la început, împreună cu medicul endocrinolog, un plan terapeutic adecvat stării de sănătate a pacientului care trebuie urmat cu strictețe pentru a obține o osteointegrare corespunzatoare și un rezultat propice pe termen lung.

 

(sursă foto: www.google.ro)

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.