COROANE DENTARE

SERVICII

Protetica si Estetica Dentara

Protetica dentară se ocupă cu refacerea funcţiilor aparatului stomatognat prin protezarea cu proteze fixe (coroniţe, punţi dentare fixe, microprotezele), semimobile (proteze scheletate, supraproteze) şi proteze mobile.

Scopul final este de a reda sau de a oferi pacienţilor echilibrul funcţional, estetic şi psihic. Lucrările protetice dentare sunt în general piese rigide, realizate în afara cavităţii bucale cu ajutorul laboratorului de tehnică dentară. Lucrările integral ceramice şi metalo-ceramice efectuate în clinica noastră urmăresc în egală măsură redarea funcţionalităţii aparatului masticator şi estetica zâmbetului.

Tratamentele protetice prin definiţie ireversibile trebuie aplicate numai după o temeinică analiză interdisciplinară. Există o strânsă interdependenţă între protetică şi celelalte ramuri ale medicinei dentare. Prin iscusinţa medicilor (tehnici de preparare, amprentare, etc), imaginaţia tehnicienilor, precum şi din colaborarea lor strânsă, puteţi fi siguri ca la finalul tratamentului veţi obţine rezultatul dorit.

Odată cu înaintarea în vârsta, dinții se degradează și își pierd sănătatea din punct de vedere al structurii. Obturațiile, cariile dentare, fisurile și fracturile de smalț sunt elemente ce contribuie de asemenea la degradarea dinților.


Ce sunt coroanele dentare?

Acestea sunt restaurări protetice fixe aplicate peste dinții deteriorați pentru a proteja și oferi funcționalitate și estetică, unui dinte care a trecut printr-un tratament dentar. Coroana dentară are menirea de a crește rezistența dintelui și de a-l proteja de viitoarele eventuale afecțiuni.

Coroana dentară are rolul de a acoperi în totalitate dintele deteriorat, oferindu-i acestuia stabilitate, durabilitate și rezistență. Totodată acestea se pot folosi și pentru a îmbunătăți formă, aspectul și alinierea dinților.

Acestea pot fi confecționate din porțelan sau ceramică, fiind astfel adaptate la culoarea naturală a dinților. De asemenea pot fi utilizate și aliaje acrilice și ceramice sau chiar zirconiu, acest tip de coroană fiind mult mai rezistentă și recomandată pentru dinți din spate.


Când ai nevoie de o coroană dentară?

Coroana dentară este ideală pentru dinții care sunt ciobiți, rupți, fracturați, în urma unei traume sau a unui tratament de canal și care necesită o restaurare protetică.

Tipuri de coroane și materiale din care pot fi realizate

Coroanele dentare se pot clasifica după sprijinul pe care îl au, după materialul din care se realizează sau după aspectul fizionomic.

Coroanele dentare se realizează din diverse materiale în laborator, folosind diverse tehnici, iar durabilitatea lor depinde de calitatea acestora. La momentul actual, cele mai rezistente sunt cele din zirconiu și cele EMAX.

Acestea pot fi realizate din:

 • ✓ Zirconiu
 • ✓ Ceramică
 • ✓ Porțelan
 • ✓ Metalo-ceramică
 • Coroane dentare din ceramică - Coroanele dentare integrale din ceramică sunt cele mai fizionomice, fiind realizate din ceramică de înaltă calitate și aproape nu se disting de dintele natural. Acestea nu au suport metalic, astfel se previne o eventuală reacție alergică la metal.
 • Coroane dentare metalice - Acest tip de coroană se folosește în mod special pentru dinții laterali. Unul dintre principalele materiale folosite este aurul, având o adaptare mai precisă la conturul dintelui.
 • Coroane dentare metalo-ceramice - Constituie una dintre cele mai fizionimice variante, dar datorită structurii metalice, este necesară aplicarea unui strat opac peste suportul metalic, făcând astfel aproape imposibil de replicat translucența naturală a dintelui.
 • Coroane dentare din zirconiu - Acesta se folosește în mod special pentru a înlocui suportul metalic, obținând astfel un aspect estetic, dinții având rezistența necesară.

Cine poate beneficia de tratament cu coroane dentare?

Medicul stomatolog este singurul capabil să identifice zonele cu probleme și să decidă dacă este nevoie de aplicarea unei coroane dentare sau nu. Orice pacient care prezintă o dențitie deteriorată poate beneficia de tratamentul cu coroane dentare.


Care sunt avantajele coroanelor dentare?

 • Reface estetia și funcționalitatea dintelui - imediat după aplicarea coroanei dentare funcția masticatorie fiind reluată
 • Procesul este foarte rapid - coroanele dentare CAD/CAM se pot aplica într-o singură oră
 • Armonizează trăsăturile feței - prin restaurarea danturii
 • Restaurează dintele distrus - chiar și în cazurile în care acesta este afectat în proporție de peste 50% (carii, fracturi)
 • Rezultat estetic este deosebit - indiferent de materialul ales, datorită realizării designului pe computer
 • Acomodarea pacientului cu lucrarea este imediată - Îmbunătățesc simțitor rezistența dinților, dar și fizionomia și calitatea vieții
 • Ce durată de viață au coroanele dentare? - Pentru prelungirea vieții coroanelor dentare, este esențial să avem o îngrijire orală bună. Respectarea unei igiene adecvate poate duce la o rezisteță de până la 15 ani a coroanelor dentare.