FAȚETE DENTARE

SERVICII

Protetica si Estetica Dentara

Ce sunt fațetele dentare?

Fațele dentare sunt lucrări protetice, realizate în laborator din materiale asemănătoare smalțului dinților și care se aplică pe suprafața exterioară a dinților în vederea corectării culorii, formei, aspectulului estetic și a poziției acestora. În urma folosirii fațetelor dentare, asepectul dinților este complet schimbat.

Cu ajutorul lor, medicii specialiști în estetică dentară, corectează mai multe probleme de ordin estetic precum, marmorații, spații interdentare mici, denivelări la nivelului dinților și nuanța acestora. Acestea se folosesc și pentru a îmbunătăți masticația și pentru a întări un dinte afectat de carie dentară.

Fie că vorbim de modă sau de integrarea socială, fiecare dintre noi este interesat de aspectul zâmbetului său. Faţetele dentare reprezintă cea mai rapidă şi non-invazivă metodă de a rezolva probleme ca: dinţi coloraţi, ciobiţi, spaţii mari sau traumatisme (fisuri) dentare. Faţetele acoperă doar suprafața frontală a dintelui, ele fiind foarte subţiri (fără a se oberva diferenţe între ele şi ceilalţi dinţi), realizate integral din ceramica, din zirconiu sau cele care nu necesită deloc şlefuirea dinţilor, faţetele Lumineers.

Sunt recomandate doar pentru aplicarea lor pe dinţii sănătoşi! Prima dată se tratează afecţiunile dinţilor (dacă este cazul) şi apoi se pot aplica faţetele dentare.


Before & After

... ... ... ... ... ... ... ... ... ...

Când ai nevoie de fațete dentare?

Tratamentul de restaurare a zâmbetului cu fațete dentare este potrivit pentru pacienții care își doresc un zâmbet estetic și complet funcțional.


Fațetele dentare ajută la corectarea următoarelor imperfecțiuni

 • ✓ înghesuiri dentare minore
 • ✓ carii dentare sau traumatisme
 • ✓ spații interdentare inestetice
 • ✓ dinți cu structură neomogenă sau asimetrici (dinții mai scurți pot fi alungiți extrem de ușor)
 • ✓ dimensiuni, forme și colorații ale dinților (unde albirea profesională nu dă rezultate mulțumitoare)

Cel mai mare beneficiu al fațetelor dentare este că acestea pot corecta mai multe probleme estetice ale zâmbetului simultan, procedura nu durează mult și este foarte confortabilă pentru pacient.


Beneficiile fațetelor dentare

 • ✓ procedura se finalizează după două vizite la cabinetul medicului stomatolog, iar rezultatele sunt imediate;
 • ✓ intervenție non-invazivă, nu necesită șlefuire și ajută la conservarea vitalității dinților;
 • ✓ fațetele sunt ușor de întreținut și foarte durabile în timp;
 • ✓ sunt rezistente la eventualele traume, coroziuni și colorații;
 • ✓ sunt insesizabile;
 • ✓ culoarea o alege fiecare pacient, astfel poți avea dinți în nuanța de alb dorită;
 • ✓ se potrivesc fizionomiei, deci vei avea un zâmbet complet estetic și funcțional;
 • ✓ materialele utilizate pentru confecționarea lor sunt biocompatibile, astfel se exclude apariția reacțiilor alergice;
 • ✓ dispare sensibilitatea la alimente și băuturi reci sau calde.

Fațetele dentare pot fi de mai multe feluri, iar pentru a lua decizia corectă pentru fiecare pacient, sunt esențiale 3 aspecte după care ne ghidăm

Ce tipuri de fațete dentare există?

Fațetele dentare pot fi confecționate din diferite materiale și utilizând diferite tehnici.


Acestea se apropie cel mai mult de dintele natural și sunt cele mai utilizate tipuri de fațete. Au o rezistență crescută la traume și se pot folosi cu sau fără preparație.
Acestea se folosesc în prealabil atunci când pacientul mai are și alte lucrări realizate din zirconiu. Aspectul lor nu este unul foarte natural, acestea având o singură nuanță de un alb imaculat.

Acestea se folosesc rar la fel ca si fațetele dentare definitive. Sunt utilizate atunci când dorim să acoperim dinții doar în scop demonstrativ sau temporar. De reținut faptul că acest tip de fațete nu sunt la fel de rezistente ca cele din ceramică sau zirconiu, iar, în timp, se pigmentează.

Tehnologii:

Fațetele dentare se obțin în laborator și pentru realizarea acestora sunt cunoscute 3 tehnici:

 • Metoda clasică manuală - Acest tip de fațete este realizat în laborator, manual de către tehnicianul dentar. Calitatea lor depinzând de priceperea specialistului tehnician.
 • Metoda realizării 3D - Tehnicianul dentar realizează mulajul fațetei digital, aceasta find apoi sculptată de o mașinărie CAD CAM. Această fațetă va fi extrem de exacta, însă este mai greu de obținut nuanța dorită.
 • Metoda combinată - Această metodă combină primele două metode menționate mai sus. Fațetele sunt realizate cu ajutorul tehnologiei 3D CAD CAM, iar după aceea tehnicianul dentar stratifică ceramica peste suportul realizat de computer.

Alte informatii utile

Totul despre fatetele dentare


Există mai multe situații în care tratamentul cu fațete dentare nu este indicat, cazuri în care pacientul suferă de alte afecțiuni dentare, care trebuie tratate înainte de a putea aplica fațetele dentare. Precum:

 • ✓ Dinți nesănătoși sau sparți, afectați de carii dentare
 • ✓ Smalț dentar insuficient, astfel fațetele nu vor putea fi aplicate cu succes
 • ✓ Dinți slăbiți, în astfel de cazuri, dacă dintele este distrus într-o proporție mare, se recomandă coroana dentară
 • ✓ Bruximul, în acest caz fațetele vor fi afectate de forța care se exercită asupra lor și este recomandată rezolvarea bruxismului înainte de aplicare fațetelor
 • ✓ Dacă pacientul necesită orice fel de tratament ortodontic, fațetele dentare nu vor fi aplicate
Medici recomandă tratamentul cu fațete dentare începând cu vârsta de 18 ani, moment în care dezvoltarea dinților și a maxilarului este finalizată. Astfel tratamentul va da roade și va rezista pe o perioadă lungă de timp.
Sunt necesare cel puțin două ședințe pentru realizarea acestui tratament, depinzând de materialele folosite și tehnologie.

Această procedură nu este deloc dureroasa și nu afectează sănătatea dintelui. După procesul de pregătire al dinților, este posibil ca pacientul să perceapă o oarecare sensibilitate la cald sau rece, dar această neplăcere va dispărea într-un interval scurt de timp.

Ce riscuri implică fațetele dentare?

Este o procedură ce nu implică niciun fel de risc, singurul disconfort este sensibilitatea la rece sau cald din imediata perioadă de după aplicarea fațetelor.

Acest tratament este personalizat pentru fiecare pacient, iar costurile variază. Materialele și tehnica folosită în laborator, vor determina costul final al procedurii.