BRUXISMUL

SERVICII

Stomatologie Generala

Ce este Bruxismul?

Așa numitul „scrâșnit din dinți”, apare la majoritatea pacienților în timpul somnului, dar sunt pacienți care scrâncesc din dinți și/sau pe parcursul zilei. În timpul somnului acest obicei nu poate fi controlat.

Pe lângă scrâșnit, bruxismul se caracterizează și prin dureri la nivelul articulațiilor mandibulare, dureri pe care pacienții le confundă cu cele de la nivelul gâtului, urechilor sau cu durerile de cap.
Principalul motiv pentru care acest obicei ar trebui tratat este acela, că în timp dinții se uzează și devine și mai accentuat atunci când persoana care suferă de bruxism trece printr-o perioadă mai stresantă.

Bruxismul la copii

Bruxismul poate afecta atât adulții cât și copii. În cazul copiilor, acesta poate fi cauzat de o erupție dentară. Creșterea dinților la copii este o perioadă dureroasă pentru aceștia și poate fii însoțită de scrâșnirea dinților.

CAUZE ALE BRUXISMULUI

  • ✓ traume cereblare din copilarie
  • ✓ poate fi moștenit genetic
  • ✓ malocluzie apărută în urma unei lucrări protetice incorecte

TRATAMENT

În cazul copiilor, bruxismul dispare odată ce aceștia înaintează în vârstă, cu precădere până în perioada adolescenței. La adulți, în cele mai multe cazuri simptomele nu sunt de intensitate maximă și de aceea nu necesită tratament medicamentos. Special concepută pentru această afecțiune este gutiera de bruxism. Aceasta este o protecție pentru dinți, colorată sau incoloră și este personalizată pentru fiecare pacient.

Se aplică fie pe arcada maxilarului fie pe cea a mandibulei și are rolul de a proteja dinții de uzura provocată de scrâșnit si relaxare articulara.

Aceasta se aplică seara înainte de culcare, după ce dinții au fost corespunzător igienizați. Pacienții care sunt nevoiți, o pot purta și ziua, dar aceasta trebuie înlăturată înainte de mese. Gutiera trebuie foarte bine curățată, deoarece reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.