ODONTOTERAPIA

SERVICII

Stomatologie Generala

Ce este obturația dentară?

Cunoscută sub denumirea de „plombă dentară”, obturația este o restaurare protetică aplicată în cazul unui dinte fracturat/cariat. Aceasta presupune îndepărtarea pulpei dentare afectate, curăţarea şi dezinfectarea canalelor şi obturarea acestora.

Canalele radiculare sunt sigilate de către medicul stomatolog cu ajutorul unor materiale inerte și omogene, care trebuie să permită verificarea corectitudinii obturației cu ajutorul radiografiei.

Printre cele mai frecvente cauze ale deteriorării pulpei dentare se numără

✓ Fisurile dentare ✓ Cariile profunde ✓ Traumatismele dentare

Când avem nevoie de o obturație dentară?

  • ✓ Cand avem un dinte cu o carie mare care se extinde pana la nerv
  • ✓ Cand pulpa dintelui este inflamată din cauza unor carii, infectii, traumatisme
  • ✓ În anumite cazuri când se șlefuiește un dinte în scop protetic

OBTURATIA FIZIONOMICA


Aceasta este cea mai comună metodă de restaurare a unui dinte afectat de carie. Intervenția presupune curățarea țesuturilor afectate și umplerea spațiului rămas cu un compozit biocompatibil de o culoare apropiată de cea a dintelui, menit să redea funcționalitatea dintelui.

OBTURATIA FIZIONOMICA LA MICROSCOP


Procedeul este același ca în cazul obturației fizionomice, doar că acum medicul se ajută de un microscop dentar pentru a înlătura cu mare precizie toată zona afectată.

OBTURATIA DE CANAL LA MICROSCOP


În cazurile în care cariile dentare distrug structura dintelui până la inflamarea nervilor și a pulpei, medicul specialist în entodonție este nevoit să curețe infecția existentă sub smalț, asigurând astfel sănătatea și vitalitatea dintelui. În situațiile în care dintele a fost sever afectat, astfel încât restaurarea sa necesită implantarea unei coroane dentară cu pivot sau incrustație dentară.

Care este cel mai bun material pentru obturație fizionomică?


Materialul optim se stabilește pentru fiecare pacient în parte în funcție de gradul de dificultate a reconstrucţiei, eventualele alergii la anumite materiale, locul obturaţiei şi costuri.

OBTURATII CU MATERIALE COMPOZITE


Materialele compozite sunt soluția ideală pentru obținerea unor nuanțe precise care se potrivesc cu dintele natural. Principalele avantaje ale acestui tip de material sunt rezistența îndelungată, timpul rapid de efectuare și imitarea culorii dintelui. După ce se curăță se aplică un gel de curățare, apoi o soluție adezivă și, în cele din urmă, materialul compozit pentru obturație, care se întărește la lumina albastră de intensitate mare.

OBTURATII CU IONOMER DE STICLA


Obturațiile din inomer de sticlă sunt formate din acizi acrilici și pudră specială de sticlă. Avantajele acestui timp de material sunt că se aplică și se întăresc rapid, iar datorită faptului ca au în componență și fluor cu eliberare treptată, protejează dintele reparat de alte carii.

OBTURATII CU RASINI IONOMETRICE


Rășina ionometircă este un compozit format din combinarea de rășini acrilice, acizi acrilici și agregat de sticlă. La fel ca în cazul obturațiilor cu inomer de sticlă, acestea protejează dintele de formarea unor viitoare carii. Un alt avantaj este că imită fidel culoarea naturală a dinților pe care este aplicat. Totuși, nu este cel mai rezistent și durabil material.