În zilele noastre, chirurgia orală a evoluat atât prin tehnicile invovative, cât și prin instrumentele ultramoderne. Extracția molarilor de minte se încadrează în categoria manoperelor standard, aproape un “ritual” de trecere la următoarea etapă. Totuși, nu este întotdeauna necesar.

Medicii stomatologi recomandă extracția molarilor de minte în cazul în care aceștia nu s-au dezvoltat complet. Ei recomandă, de asemenea, ca molarii să fie extrași la vârste mai fragede, înainte ca rădăcina și osul să fie complet formate și când recuperarea este, în general, mai rapidă după intervenția chirurgicală.

 

Istoria molarilor de minte

În Evul Mediu craniul uman avea o dimensiune mărită, totodata și cavitatea bucală era formată dintr-un număr mult mai mare de dinți, ajutând la masticația alimentelor netratate termic din acea perioadă. De-a lungul evoluției umane, oasele maxilo-faciale au suferit mai multe modificări genetice, astfel încât numărul dinților din cavitatea bucală s-a redus la 32. În pofida acestui aspect, molarii de minte au continuat să se dezvolte pe oasele maxilo-mandibulare.

 

Este într-adevăr necesară extracția molarilor de minte?

Fiecare individ în parte este unic. Așadar, dantura este diferită. Există persoane cărora li se dezvoltă molarii de minte de la vârste fragede, fără a le cauza nici un simptom, dar există și persoane cărora nu li se dezvoltă niciodată. Cele mai des întâlnite cazuri, însă, sunt persoanele care prezintă deformări ale molarilor de minte, cum ar fi poziționarea necorespunzătoare a acestora, ceea ce duce la tulburarea funcției masticatorii, sau apariția discomfortului. Alinierea incorectă a molarilor de minte poate agrava sau distruge dinții adiacenți, maxilarul sau nervii.

 

Cum recunoaștem caracterul molarilor de minte?

Molarii de minte pot fi incluși, semi-incluși și erupți. În cazul în care un molar de minte este inclus înseamnă că spatiul pe arcada este insuficient, iar dacă erupe va duce la înghesuirea dintilor și va provoca malocluzia (ocluzie deficitară). De aceea se recomandă monitorizare continuă pe întreaga evoluție a acestuia. În cazul în care un molar de minte nu are spațiu suficient să erupă, acesta iese parțial de sub gingie, crescând riscul de a permite bacteriilor să se infiltreze mult mai ușor prin orificiile create, ceea ce duce la o inflamație numită pericoronarită.

În cazul în care molarii de minte sunt erupți iar aceștia se prezintă fără carii sau infecții și nu împiedică alinierea corectă a danturii, se pot păstra, de asemenea cu condiția de a fi monitorizați.

Pentru a identifica molarii de minte și situația în care se regăsesc, se va efectua o radiografie de către un specialist, urmând ca medicul stomatolog să recurgă la tratamentul optim.

 

Care sunt tratamentele care se pot aplica?

Medicii stomatologi recomandă odontectomia (extracția molarilor de minte) dacă aceștia provoacă traumă dinților adiacenți, sunt cariați, permit bacteriilor să se infiltreze sau nu se dezvoltă conform procesului natural. Intervenția se realizează sub efectul anesteziei locale, iar durata acesteia poate oscila în funcție de nivelul de deteriorare a dintelui. În urma intervenției, se va ține sub observație zona post-extracțională pentru a urmări evoluția vindecării.

sursă foto: www.google.com

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.